dilluns, 14 de març del 2011

El símbol de la cendra

(...) La cendra amaga realitats importants que hem de descobrir i fer nostres. D'on ve? Com neix?

Sabem que els cristians som continuadors del poble jueu. Jesús de Natzaret era i va viure com un bon jueu. Doncs bé, el poble jueu quan sentia que habvia pecat, que havia fet mal als germans i es perdia i volia buscar de nou l'amistat amb Déu, ho exterioritzava cobrint-se el cap de cendra i vestint-se de roba de sac aspra i incòmoda. Era el signe del seu sincer penediment i de la petició del perdó de Déu. Era manifestar públicament que allunyat de l'aliança amb Déu se sentia ben poca cosa, pols inconsistent que una petita bufarada de vent se l'emportava.

Fixeu-vos, inclús, en un petit detall que enriqueix aquest símbol. L'Església vol que a la Cendra que avui ens posarà el sacerdot hagi cendra obtinguda de les palmes i les branques d'oliva que vam utilitzar el Diumenge de Rams de l'any passat. El que havia estat un sgigne de Glòria ha quedat reduït a ben poca cosa. Per això, ara, quan ens imposaran la cendra se'ns dirà "converteix-te i creu en l'Evangeli" i és que en el seguiment de l'Evangeli està la nostra força.


Aproximar-nos a rebre la cendra serà el senyal de que ens penedim dels nostres pecats, de les nostres faltes, de que reconeixem la nostra debilitat i que en ocasions fallem als altres, ens fallem a nosaltres mateixos, fallem a la missió que Déu ens ha encomanat. Però també diem que volem millorar i que èr això necessitem l'ajuda i la misericòrdia del Senyor, la comprensió i l'ajuda dels altres.

Per tant, no estem davant d'un ritus de màgia. Aquí ens hem d'implicar. Millorar requereix esforç personal, necessita l'ajuda de Déu, i reconèixer que el que Crist ens ha deixat a l'Evangeli és un camí segur. Per aquesta raó, se'ns dirà el "converteix-te i creu en l'Evangeli". I si creiem això i sentim que necessitem l'ajuda de Déu per renovar-nos, ens acostarem a rebre la cendra confiant en que el Senyor ens perdona i ens anima a fer de la nostra vida un servei als germans.


Vicente Ortín
Delegació de Joventut del bisbat de Lleida