dimecres, 28 de setembre del 2011

Els joves de la JMJ, i els altres

Des del retorn a les nostres diòcesis estem comentant molt el «dia després» de les Jornades. Escampats per tot el món, els joves s’estan trobant ja amb els «altres» i amb la diversitat de persones amb qui conviuen. Un repte també per a les nostres comunitats parroquials i moviments que hem d’ajudar a convertir l’entusiasme inicial amb perseverança i l’eufòria d’uns dies especials amb la normalitat del dia a dia.

Els qui assistírem a la JMJ vam rebre de Benet XVI unes recomanacions ben concretes, però ¿com les rebem i les fem realitat aquí, a Catalunya? «De l’amistat amb Jesús —va dir el Papa— naixerà l’impuls que porta a donar testimoni de la fe en els ambients més diversos, fins i tot allà on hi ha rebuig i indiferència. No és possible trobar-se amb Jesús i no donar-lo a conèixer als altres.» Més encara, «no us guardeu a Crist per a vosaltres mateixos. Comuniqueu als altres l’alegria de la vostra fe». La consigna és clara i la petició demana un esforç comú i compartit. Potser aquesta és l’hora de no pensar únicament amb el propi grup, per molt d’escalf que ens proporcioni. És l’oportunitat de pensar i demostrar que tots som un mateix equip, com ho vivíem a la JMJ i aquí, en els dies previs a les diòcesis.



Ara és el temps d’anar ben units en una sola aventura, encara que la realitzem en llocs ben distints i distants. Arribarem als «altres» joves, si com els primers cristians tenim un sol cor i una sola ànima, ben avinguts. «Us demano —ha dit el Papa— que estimeu l’Església, que us ha engendrat en la fe, que us ha ajudat a conèixer millor Crist, que us ha fet descobrir la bellesa del seu amor.» Ara és el temps de fer-ho. Com? Compartint vivències i pregària, aprofundint en la formació i fent comunitat cristiana.

Sols així és possible l’obertura missionera a «altres» joves que, potser sense dirho, esperen rebre una paraula o un gest que els obri els ulls i el cor a Jesús. Comencem per fer-nos amics i pensem més en ells que no pas en nosaltres mateixos. Entregant el Youcat a cada jove, el Papa ha dit: «Heu de saber què creieu; heu de conèixer la vostra fe amb la mateixa precisió amb què un especialista d’informàtica coneix el sistema operatiu d’un ordinador.» Proposem moments de trobada i parlem-ne, fem que les parròquies es rejoveneixin i siguin aquest espai d’acollida i de projecció missionera, en nom de Jesús i l’Evangeli. Vivim uns temps nous i, al davant, una joventut nova. Participem de la iniciativa i siguem creatius!


Sebastià Taltavull
Bisbe auxiliar de Barcelona
(Font: Cat. Cristiana. 25 setembre)