dimecres, 30 de juliol del 2008

Jubilate

Era aquesta la crida i la proposta que llençaven als joves d’Europa des del Santuari de Lourdes per a celebrar des d’aquí la Jornada Mundial de la Joventut, en comunió amb la que el Sant Pare ha celebrat a Sydney .

JUBILATE! I això és el que precisament varem fer del 14 al 20 de juliol un centenar llarg de joves i animadors de les diòcesis catalanes i balears, coordinades pel Secretariat Interdiocesà de Joves (SIJ): celebrar i renovar la fe amb to festiu, amb esperit joiós, compartit amb milers de joves a Lourdes i amb centenars de milers a Sydney i molts altres indrets del món. Queda clar que un dels aspectes més positius d’aquestes grans trobades de joves cristians és el fet que aquests joves reforcen la seva identitat com a creients i se senten més empesos i urgits a ser-ne testimonis, havent compartit durant uns dies les seves recerques i conviccions amb molts altres joves d’arreu del món. I precisament aquesta era la proposta que els feia el mateix Sant Pare en convocar-los a aquesta Jornada Mundial: “Rebreu la força de l’Esperit Sant i sereu els meus testimonis” .

Varem començar aquest pelegrinatge fent una primera aturada a la catedral de Girona. Volíem aplegar-nos primer com a Església de Jesucrist que avui, amb els seus joves, mira d’encarnar l’Evangeli a Catalunya i les Illes Balears. Junts varem recordar en una vetlla de pregària al claustre romànic que ara feia un any havíem celebrat junts que estem “Marcats per l’Esperit”; va ser a l’Aplec que varem viure el mes de maig de 2007 a Tarragona. I ara, el bisbe Carles de Girona enviava els joves a Lourdes dient-los: “Aneu a trobar-vos amb el Senyor, aneu a conèixer d’altres joves que tenen la mateixa fe en Crist que vosaltres i per mitjà de l’Esperit la voleu posar en pràctica en la missió. Aneu a Lourdes per aprendre, per formar-vos dels cristians més madurs, per recollir bons testimonis de l’amor de Déu, per aprendre a servir sense ser servits. (...) Torneu de la peregrinació ben enfortits, no només per a vosaltres, sinó pel bé de les vostres Esglésies d’origen”.

Els joves catalans i de les illes, juntament amb els 2.500 joves vinguts principalment d’Europa, però també alguns dels altres continents, han rebut aquests dies a Lourdes una gran quantitat d’impactes: la presència dels malalts, dels voluntaris que acompanyen i serveixen els malalts; les celebracions litúrgiques tan massives i amb una expressió força festiva de la fe; les catequesis dels nostres bisbes (hi van participar l’Arquebisbe de Tarragona i els bisbes d’ Urgell i Terrassa); la figura Santa Bernadeta, aquella noia jove i pobra que fa 150 anys va experimentar la presència i la veu de la Mare de Déu que s’adreçava a ella; el testimoni d’un nombrós grup de joves cristians palestins que expressaven amb molta força i claredat la seva dificultat per a viure l’Evangeli amb radicalitat i estimar l’enemic, quan aquest va ben armat i et té amb les mans ben lligades; el testimoni de molts altres joves que van conèixer en els espais de pregària o en els concerts de la nit, o tot fent cua esperant rebre el menjar que facilitava l’organització.

La riquesa i la força de tots aquests impactes la van poder expressar els nostres joves l’últim dia de pelegrinatge a través d’una dinàmica que varem anomenar “Tendablog”: sota una immensa carpa, cada jove va poder expressar en un missatge curt què era el que més l’havia “tocat” o commogut aquells dies i ho van compartir. Alguns dels missatges deien:

- Aquesta experiència m’ha servit per a estar més a prop de Déu.
- Gràcies per fer-ho possible.

- M’ha impressionat molt veure tanta gent de tot arreu! Te n’adones que no estàs sol.
- De Lourdes m’emporto una renovació espiritual i un enfortiment de la fe.

Durant aquesta setmana viscuda a Lourdes en el marc de la Jornada Mundial de la Joventut, els joves han sentit moltes paraules, han conegut molts testimonis, han visibilitzat la catolicitat de l’Església (un altre dels aspectes que van posar de relleu els nostres bisbes i que van acollir amb generositat els joves) que s’expressa amb alegria i creativitat, alguns han pogut servir els malalts que aquests dies havien pelegrinat al santuari... Ara caldrà temps per a rumiar-ho i anar-ho paint tot; per tal que aquestes experiències vagin consolidant un estil de vida en cada noi i noia, l’estil de vida evangèlic que va viure Jesús i que han encarnat el sants i santes al llarg de la història, com ho va fer la jove Bernadeta a mitjans del segle XIX.

Des de Sydney el Papa Benet XVI ha adreçat als joves del nostre temps (jo diria que als creients i als no creients) diversos missatges amb un to molt positiu, des d’una preocupació ecològica pel respecte a la Creació fins a la crida a “ser profetes d’una nova època, missatgers de l’amor de Déu, capaços d’atreure la gent al Pare i de construir un futur d’esperança per a tota la humanitat” (de la Missa de clausura).

Caldrà, doncs, rumiar i elaborar els missatges i les experiències viscudes aquests dies. No hi ha dubte de que l’Esperit del Senyor segueix bufant i cal estar atent al que va suggerint en el cor de cada jove. Els delegats i responsables de la pastoral juvenil de les nostres diòcesis voldríem saber copsar aquest fer-se present de l’Esperit en els joves d’avui i voldríem estar al seu servei, obrint en tot moment camins per al Senyor. A Lourdes hem viscut junts, joves i animadors, una nova etapa d’aquest gran pelegrinatge que és el camí de la fe.


Toni Roman.
Delegat de Pastoral Juvenil de Barcelona.

1 comentari:

Josep Àngel Colomés ha dit...

És interessant aquesta experiència de què hi hagin seus diferents per a un mateix acte. M'han explicat que, a vegades, en aquests actes multitudinaris, amb tanta gent, són complicats. El fet de multiplicar les seus en els dies que es fa un gran esdeveniment pot ajudar. És com l'eucaristia, els diumenges es celebra a molts llocs del món, en molts racons i raconets del planeta.