dimarts, 12 de juny del 2012
dijous, 17 de maig del 2012
un «nou» escenari d’evangelització
dimarts, 8 de maig del 2012
Mc 10, 43-45
Sí, encara que és una mica més intangible que la riquesa o la submissió. T’omple els dies d'històries. Li dóna motius al teu cansament. Dóna una destinació digne a les teves carícies. Omple el teu horitzó d'èxits i fracassos compartits. Omple la teva vida de vides. Et canvia la mirada i la perspectiva, i això et permet percebre l'altre no com un rival, un enemic, un estrany o un servent, sinó com un germà. Això, evidentment, és un horitzó, que després el dia a dia a tots ens posa en situacions on no és tan fàcil viure-ho.
dimarts, 24 d’abril del 2012
1 Per cada 5 minuts que utilitzis per obrir la boca i dir el que penses, utilitzen 10 per escoltar el que pensar l'altre.
2 Per cada 5 minuts que utilitzis per penjar-te medalles, utilitzen 10 per a compartir-les amb l'altre.
3 Per cada 5 minuts que utilitzis en alegrar-te de la teva felicitat, utilitzen 10 per gaudir-la amb l'altre.
4 Per cada 5 minuts que utilitzis per treballar en els teus objectius, utilitzen 10 per fer teus els propòsits de l'altre.
5 Per cada 5 minuts que utilitzis en reclamar els teus drets, utilitzen 10 per no oblidar els teus deures amb els altres.
6 Per cada 5 minuts que utilitzis per autocompadir-te dels teus problemes, utilitzen 10 per posar solució a les dificultats dels altres.
7 Per cada 5 minuts que utilitzis en voler tenir la raó, dediquen 10 per descobrir la part de raó que té l'altre.
8 Per cada 5 minuts que utilitzis en lluir els teus talents, utilitzen 10 per a invertir-los en el cor de l'altre.
9 Per cada 5 minuts que utilitzis en carregar la teva creu, utilitzen 10 per apropar-te a l'altre i ajudar-lo amb les seves càrregues.
10 Per cada 5 minuts que utilitzis en parlar de Déu a l'altre, utilitzen 10 per parlar de l'altre a Déu.
dimarts, 10 d’abril del 2012
--Pau a vosaltres.
Dit això, els va mostrar les mans i el costat. Els deixebles s'alegraren de veure el Senyor. Ell els tornà a dir:
--Pau a vosaltres. Com el Pare m'ha enviat a mi, també jo us envio a vosaltres.
Hem acompanyat al Senyor durant 40 dies, hem carregat la seva creu, hem viscut intensament el tríduum pasqual... I ara què? Toca descansar? No!! Ens trobem en el moment més important de la nostra vida cristiana. Ha arribat el moment de reaccionar, de posar-se en camí, d'experimentar l'alegria de la resurrecció!!
Segurament aquests dies de les celebracions de la Setmana Santa heu pogut gaudir un temps per a vosaltres, tan sols per a vosaltres. Un temps de reflexió i de nous plantejaments. És bo aturar-se i pensar en el que fem, en el que no fem i en com ho fem.
La Pasqua és un nou començament. La Pasqua és Vida.
dilluns, 19 de març del 2012
dilluns, 5 de març del 2012
Aquest mes de març, en plena Quaresma, l'Escola de pregària ha tractat el tema del perdó. Us oferim el text introductori. També us podeu descarregar tota l'Escola de pregària a la secció Materials del web www.jovesij.com
Podríem dir que no hi ha acte humà més difícil q ue demanar perdó. No ens referim a demanar perdó d’aquella manera que la mestra a l’hora del pati solucionava el problema quan ens barallàvem amb un altre company, sinó aquelles situacions de la vida, que causen en les persones un gran dolor interior on el perdonar i demanar perdó és un acte quasi heroic. Cercant per la xarxa hi ha un text d’en Francesc Torralba que tracta aquest tema tan profund per a tots nosaltres. Per ell, “el perdó és, al capdavall, una decisió, una actitud, un acte de la voluntat, un procés i una forma de vida."
És quelcom que oferim per a altres persones i quelcom que acceptem per a nosaltres. És la decisió de veure més enllà dels límits de la personalitat de l'altra persona, de les seves pors, neurosis i errors, és la decisió de veure una essència pura, no condicionada per històries personals, que té una capacitat il·limitada i sempre és digna de respecte i d'amor”. Ens agradaria fer destacar d’aquesta afirmació una petit detall, aquesta definició parla del perdó com a procés i estil de vida.
I tant que és un procés! Perdonar és molt difícil perdonar és quelcom que un ha d’aprendre, que s’ha de deixar acompanyar. Perdonar no vol dir rendir-se vers l’altre és guanyar, és vèncer les pròpies rancúnies i pors per saber donar el que realment un és. Un procés de coneixença personal, un procés de creixement interior, de vida espiritual, de saber assolir en la vida el que vol dir ser cristià. I tant que és un estil de vida! L’estil de vida del qui creu, estima i segueix el Crist. L’estil de vida de l’escola de Natzaret, de l’escola dels apòstols que volen fer caure foc del cel i Jesús els corregeix. L’estil de vida de milers de persones que durant dos mil anys han interioritzat l’evangeli i han estat testimonis de l’Amor i la pau de Deú enmig del món. Un estil de vida que va a contracorrent, que materialment no ven, ni dóna res, no és atractiu per una societat materialista i ansiosa de tenir costi el que costi i costi a qui costi.
Per acabar aquesta presentació voldríem tornar a citar a Francesc Torralba:
dimecres, 22 de febrer del 2012
Una crida a la caritat
Un any més, Benet XVI ens ofereix una reflexió per ajudar-nos a viure més intensament la Quaresma. Es tracta d’un missatge especialment adient a la nostra situació actual, i que val la pena llegir i aprofundir detingudament. El Sant Pare reflexiona sobre el cor de la vida cristiana —la caritat— partint d’un text de la Carta als Hebreus: «Fixem-nos els uns en els altres per animar-nos a l’amor fratern i a les bones obres» (10,24). El Sant Pare fa una crida a obrir els ulls i a no endurir el cor davant les necessitats del germà.
Reproduim alguns fragments d'aquest missatge:
"La Quaresma ens ofereix un cop més l’oportunitat de reflexionar sobre el cor de la vida cristiana: la caritat. En efecte, aquest és un temps propici perquè, amb l’ajuda de la paraula de Déu i dels sagraments, renovem el nostre camí de fe, tant personal com comunitari. Es tracta d’un itinerari marcat per la pregària i el compartir, pel silenci i el dejuni, tot esperant viure l’alegria pasqual."
“Avui Déu ens continua demanant que siguem «guardians» dels nostres germans (cf. Gn 4,9), que mantinguem relacions caracteritzades per l’atenció reciproca, per l’atenció al bé de l’altre i a tot el seu bé. El gran manament de l’amor al proïsme exigeix i urgeix a prendre consciència que tenim una responsabilitat respecte a aquell que, com jo, és criatura i fill de Déu: el fet de ser germans en humanitat i, en molts casos, també en la fe, ha de portar-nos a veure en l’altre un veritable alter ego, al qual el Senyor estima infinitament.”
"És un gran servei ajudar i deixar-se ajudar a llegir amb veritat a dins d’un mateix, per a millorar la nostra vida i caminar cada cop més rectament pels camins del Senyor. Sempre és necessària una mirada que estimi i corregeixi, que conegui i reconegui, que discerneixi i perdoni (cf. Lc 22,61), com ho ha fet Déu i ho fa amb cadascun de nosaltres."
Llegeix tot el missatge
dilluns, 13 de febrer del 2012
Hi ha moltes formes de silenci quan preguem. Els silencis van des de la buidor total a la màxima comunicació. Aquests són els extrems i entre ells una llarga fila de silencis d’entremig.
La buidor total porta a un silenci orfe de tot. No hi ha cap presència, cap paraula, cap emoció, cap sentiment, cap raonament... i cap consol. És una asfixia vital. La vivència del no-res porta al silenci de tot.
La comunió total porta a un silenci de la plenitud del tot. Hi ha presència, amor, mirada, acolliment. Te n’adones de què si durés massa et podries morir de goig. La vivència del Tot porta al silenci de tot.
Entre la buidor i la comunió hi trobem els silencis d’entremig. Són els més normals. S’hi barregen molts elements possibles. Poden trobar-se sota la influència d’un dels extrems. Silencis del dolor, de la soledat, de la impossibilitat en front de l’inefable, de la sorpresa, de la crida, de la memòria que retorna viu un passat...
Quan experimentem els silencis dominats per la buidor podem endevinar els camins de la humilitat, de la nostàlgia de Déu, de la comunió amb molts elements dominants a la nostra cultura social, dels preàmbuls de la mort, de què el nostre cor creat per Ell només en Ell trobarà el seu repòs.
Quan experimentem els silencis en els quals domina la comunió entenem vitalment el que vol dir sentir-se acollit, ser hostes, rebre estimació, vibrar amb l’Altre, entendre el que hi ha més endins de la paraula, certa unitat de tota realitat, i especialment que Ell hi és.
Així anem caminant per la vida, entre la buidor i la comunió. La pregària quan és vital participa de la buidor i la comunió. No són contradictòries. Abans de ser ja hi érem en la comunió de l’Amor infinit. I és que el no-res té aquesta virtualitat que a partir d’ell Déu crea. Ell és Amor. La nostra mateixa mort serà aquella buidor total que ens portarà a la comunió total. De forma analògica passa amb la vida de pregària.
dijous, 2 de febrer del 2012
Entra a la secció 'Materials' del web jovesij.com i descarrega't la darrera Escola de pregària d'aquest mes de febrer sobre l'Ecologia i Compromís preparada per la Delegació diocesana de pastoral de joventut d'Urgell. Hi trobaràs altres temes com la Fe, l'Esperança, la Justícia social o la Caritat.
Aquest material el pots treballar a nivell individual o amb el teu grup, segur que t'ajuda en el teu camí de fe!!
divendres, 20 de gener del 2012
«La magnífica experiència de la Jornada Mundial de la Joventut, a Madrid, ha estat també una medicina contra el cansament de creure. Ha estat una nova evangelització viscuda. Cada cop amb més claredat es perfila en les Jornades Mundials de la Joventut una manera nova, rejovenida, de ser cristià, que voldria intentar caracteritzar en cinc punts:
1. Primer, hi ha una nova experiència de la catolicitat, de la universalitat de l’Església. Això és el que ha impressionat immediatament els joves i tots els presents: venim de tots els continents i, encara que mai no ens hem vist abans, ens coneixem.
2. D’aquí neix després una manera nova de viure el fet de ser homes, de ser cristians. Una de les experiències més importants d’aquells dies va ser per a mi l’encontre amb els voluntaris de la Jornada Mundial de la Joventut: aquests joves havien ofert en la fe una porció de vida.
3. Un tercer element, que de manera cada vegada més natural i central forma part de les Jornades Mundials de la Joventut, i de l’espiritualitat que en prové, és l’adoració. (...) L’adoració és per damunt de tot un acte de fe: l’acte de fe com a tal. Déu no és una hipòtesi qualsevol, possible o impossible, sobre l’origen de l’univers. Ell és allí. I si ell està present, jo m’inclino davant seu.
4. Un altre element important de les Jornades Mundials de la Joventut és la presència del sagrament de la penitència, que, de manera cada vegada més natural, forma part del conjunt. Hi ha en l’home, provinent del Creador, la disponibilitat a estimar i la capacitat de respondre a Déu en la fe. Però, provinent de la història pecaminosa de l’home, hi ha també la tendència contrària a l’amor: la tendència a l’egoisme, a tancar-se en un mateix, més encara, al mal. (…) Per això necessitem la humilitat que sempre demana novament perdó a Déu.
Nadal 2011
dijous, 12 de gener del 2012
dilluns, 9 de gener del 2012
Abans de dinar vam visitar la darrera basílica major que ens quedava per veure: Sant Pau Extramurs. Una basílica impressionant, on també vam disposar d'una estona per poder pregar. En tot moment hem tingut la sort i hem pogut gaudir de la companyia del nostre estimat Bisbe, que ens feia les diferents explicacions de tot el que anàvem visitant juntament amb el mossens Jordi Font i Jordi Callejón.