dijous, 15 de novembre del 2007

Sigues Llum, Passa-ho! (delegació de Lleida)

PASSA-HO!
Estem acostumats a passar-nos coses els uns als altres. Ens passem la pilota, la grip, les opinions, el porro, els SMS, la parella, el mòbil, la informació... Societat de l’intercanvi ràpid, fugaç, efímer. L’important és que no pari la música i que el carro no s’aturi. Tens una notícia, un titular, un secret, una fòbia, un desig, un odi, un amor... no t’ho quedis, passa-ho, fes que corri. Per això tenim els mòbils, els blogs, els xats, el messenger, el skype, la xarxa, la marxa, la rauxa i la disbauxa.

Hi ha qui fa el boicot a aquesta mena de febre transmissora, passant de tot. Però passar de tot sovint és una altra manera d’empassar-s’ho tot. Dic que passo de les modes, però m’empasso els rastes, els tatuatges, els piercings, els jerseis trencats i les crestes color blau elèctric amb un entusiasme modèlic. Dic que passo d’anar de pringat per la vida, però m’empasso les pastilles, els porros i les ratlles de coca amb una fe que ratlla el fonamentalisme. Em sembla ridícul i exagerat el ramadà dels musulmans, però sóc capaç de passar tres hores al gimnàs aixecant pesos inútils i no menjant més que un iogurt i una poma.
Però ja n’hi ha prou de veure el got mig buit i d’escoltar només els oracles apocalíptics. Hem de reconèixer que no ens resulta fàcil de veure el costat positiu, acostumats com estem a les vistes panoràmiques sobre la realitat i a llegir només els titulars més cridaners. Podríem deixar per una estona el telescopi i agafar el microscopi, a veure si descobrim allò que ens passa desapercebut de tan a prop que ho tenim. Hauríem d’aprendre a desenvolupar uns potents mitjans de detecció, no tant dels virus (que d’aquests ens en sobren) com dels enzims benignes del nostre organisme social.
És el que ens hem proposat enguany a la Delegació de Joventut del Bisbat de Lleida. No per una mena de voluntarisme benintencionat, sinó perquè ens sembla que tenim bones raons per a fer-ho. Hi ha un bon grup de joves a Lleida que no volen deixar-se endur per la corrent del desànim o l’alienació. Un bon grapat de joves que es mouen decididament, sovint a contracorrent, en favor d’una societat que remeti la tendència a la baixa de la fe i de la justícia en el nostre mercat de valors. Joves que salten al parquet borsari quan passa el valor de l’acollida a l’estranger, de l’austeritat compartida, de la interioritat oberta als altres, de la celebració festiva de la fe... i aixequen la mà decidits a apostar fort per aquests valors.
No cal anar a buscar lluny o sota les pedres, els tenim al costat, el que passa és que no fan massa soroll. Els volem animar a que en facin una mica més, de soroll. Volem servir d’amplificadors orientats a l’església i a la ciutat. A la Delegació ho hem vist i n’estem decidits, per això volem començar una cadena que passi per tu. Si t’arriba aquest missatge i hi estàs d’acord: no t’ho quedis, PASSA-HO!

Marc Vilarasau Alsina
Delegació de Joventut